Warning: Creating default object from empty value in /home/svviltnl/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
Historie > SV Vilt

Historie

Voor wie het zich nog kan herinneren maar in 1934 werd de RKVV Vilt opgericht door Sjo Grispen, Hubert Heynen en Martin Martens. De officiële oprichtingsdatum van de toen nog alleen zijnde voetbalvereniging, is 24 december 1934. Waarschijnlijk zijn er toen op Kerstavond de nodige borreltjes over de tafel gegaan. Het eerste bestuur werd destijds gevormd door P. Leysten (voorzitter), P. Lambrikx (secretaris), J. Grispen (penningmeester) en H. Heynen, P. Caelen en M. Martens.

De beginjaren waren zeker niet gemakkelijk. Van gemeentelijke subsidie was nog geen sprake. Voor het aanschaffen van materialen was men dus afhankelijk van de geldelijke steun van de inwoners van Vilt. Vele malen werd er gecollecteerd omdat de ballen, die eigenlijk deze naam nauwelijks verdienden, stuk waren. Net als nu kregen de vele vrijwilligers van toen, die de nodige uren voor de vereniging in touw waren, altijd positieve reacties van de bevolking, hetgeen natuurlijk een stimulans was om het werk te blijven voortzetten. Volgens Wikipedia zou onze vereniging iets anders tot stand zijn gekomen. Voor de geïnteresseerden onder ons raad ik aan een keer Wikipedia te raadplegen.

De accommodatie van SV Vilt is in de loop van de geschiedenis uitgegroeid van een wei met twee doelen tot het huidige sportcomplex dat een vijfdeklasser meer dan waardig is. In de aanvangsfase moesten op zondag vaak voor aanvang van de wedstrijd eerst de koeien van de wei worden gehaald. Een kleedlokaal was er in die tijd zeker nog niet. Bij thuiswedstrijden moesten de spelers zich thuis omkleden. Bij uitwedstrijden gebeurde dat soms zelfs op een slaapkamer of in een of andere bergruimte van het clublokaal van de thuisspelende ploeg.

In de jaren ’50 werd begonnen met de aanleg van de velden aan de Nachtegaalstraat. Het eerste terrein werd door de leden zelf aangelegd, waarna de gemeente het in beheer nam. Zelfs werd voor enige tijd het in de buurt gelegen ‘kuipje’ betrokken om wedstrijden te spelen.

Het eerste kleedlokaal werd in 1958 gerealiseerd, terwijl een echte kantine pas in 1970 een feit werd. In 1972 werd het tweede veld en de verlichting op het hoofdcomplex een feit. Pure luxe in die tijd zeker voor een vierdeklasser!
SV Vilt bleek ook hierna bij de tijd en dus werd in 1980 de spaarzame centen besteed aan de bouw van een bestuurskamer, verbetering van de kantine en aanpassing van de kleedlokalen, zodat ook deze ruimten aan de eisen van de KNVB voldeden. 
Desondanks was het toenmalige bestuur nog niet tevreden. En dus werd in 1990 besloten om de kantine en kleedaccommodatie nogmaals van een grondige facelift te voorzien. Dit gebeurde in 1993 ook met het hoofdveld. Het resultaat hiervan is dat Vilt o.a. over een grasmaat beschikt die er zijn mag.

Lange tijd waren Sjo en Paulien Blom de trekkers van de beroemde kar in de kantine. Zij beheerden de kantine met verve, terwijl Sjo Blom op zijn eigen maar wel voortreffelijke wijze de onderhoudswerkzaamheden verrichtte. In 1990 kwam hierin de eerste verandering. In de eerste maand van dat jaar werden Lily en Jan Harings namelijk geïnstalleerd als nieuwe beheerdersechtpaar van onze kantine. Zij bleven deze taak vervullen tot 2001.

In 2001 werd het sportcomplex met annexen namelijk omgetoverd tot een gemeenschapsvoorziening voor alle lokale verenigingen. De sportkantine bestond helaas niet meer. SV Vilt maakt sindsdien gebruik van de faciliteiten van het gemeenschapshuis genaamd café/feestzaal Cascade.

De voetbalvereniging Vilt startte met een seniorenteam in de derde klasse van de afdeling Limburg. In de loop der jaren klom het eerste elftal geleidelijk hogerop. In 1951 werd zelfs het kampioenschap in de eerste klasse een feit. Nog twee weken wachten en Vilt zou de sprong naar de vierde klasse van de grote KNVB maken. Dat was de mening van vele supporters in het dorp. Helaas, het feest ging niet door want beide promotiewedstrijden tegen V.N.B. uit Borgharen werden verloren. Tien jaar later, in 1961, was het wel raak. Ons vlaggenschip werd weer kampioen en nu volgde automatisch de zo fel begeerde promotie richting KNVB. Vilt was eindelijk vierdeklasser en bleef dat gedurende 31 seizoenen, zonder kampioenschap of degradatie.

Tot 1967 was onze vereniging, zoals al gezegd, enkel een voetbalvereniging, maar in dat zelfde jaar kwam daar verandering in. Het gemis van een mogelijkheid tot sportoefening voor de dames leidde toen tot de oprichting van een dameshandbalclub als afdeling van onze vereniging. De naam RKVV Vilt veranderde dan ook in Sportvereniging Vilt (SV Vilt). Zo is het kleine clubje van 1934 uitgegroeid tot de huidige sportvereniging anno 2011.

De afdeling voetbal kende in al die jaren vele up en downs. Legendarische wedstrijden werden gespeeld. Enkele malen zelfs om het kampioenschap. In het seizoen 1972/1973 had SV Vilt een sterk eerste elftal dat onder leiding van speler/trainer Piet Coumans in de laatste wedstrijd tegen Bekkerveld streed om het fel begeerde kampioenschap. Mannen als Jeu Meertens, Kin Ubags, Piet Coumans, Jan Duijzings, Cel Noben, Albert Lamberix, Jan (de Baard) Martens, Huub (de Witte) Blom, Mattie Meertens, Jo Meertens, Math Habets, Piet Herben en Winno Kuypers trokken de nodige toeschouwers naar het voetbalveld. Helaas werd de wedstrijd in Bekkerveld verloren en werd Bekkerveld kampioen met 33 punten, 1 punt meer als SV Vilt.

De seizoenen 1991/1992 en 1992/1993 waren misschien nog wel meer bewogen voetbaljaargangen voor Vilt. Het seizoen 1992/1993 is zelfs legendarisch te noemen. De krantenkoppen spraken destijds immers ook van een historische promotie. Op 3 mei 1992 was het dorp spreekwoordelijk te klein. De laatste wedstrijd van dat seizoen zou beslissend zijn wie zich kampioen mocht noemen in de 4e klasse. De selectie van toen onder leiding van, de helaas te vroeg overleden, Willy Mares bestond uit Robert Raeven, Pedro en Jos Smits, Roland Meertens, Stefan In de Braek, Alex Duijzings, Richard Blom, Dave Duijzings, Maurice en Raymond Ubags, Jos en Eric Ubaghs, Peter Derez, Robert Smits en Ivo Beckers, met als elftalleider Albert Lamberix en grensrechter Jean Velraads.

SV Vilt had genoeg aan een gelijk spel terwijl Schimmert moest winnen om kampioen te worden. De gasten kwamen vlak voor de rust op een 0-1 voorsprong terwijl onze blauwhemden, valk voor rust, werden getrakteerd op een rode kaart en dus de wedstrijd met 10 man moesten uitspelen. De gasten kwamen na de rust sterk uit de kleedkamer en scoorde al snel de 2–0. Het kampioenschap kwam voor Schimmert wel heel dicht bij.

Door een prima genomen corner van Jos Ubaghs en een fout van de Schimmert doelman kwam SV Vilt echter verrassend op 2-1. Terwijl de gasten uit Schimmert vlak voor het eindsignaal al klaar stonden met de champagne en de bloemen was het mister SV Vilt, Pedro Smits, die 2 minuten in blessuretijd met een wanhoopsschot de doelman van Schimmert verschalkte. Na een zenuwslopende wedstrijd, welke voor ruim 1100 toeschouwers op het sportpark in Vilt werd gespeeld, was uiteindelijk de eindstand toch nog 2-2.

Het kampioenschap in de 4e klasse A en dus automatisch promotie naar de 3e klasse waren een feit. Er vloeide helaas voor Schimmert veel tranen richting de watertoren. Voor SV Vilt was het een feest om nooit te vergeten!

Helaas duurde het verblijf in de derde klasse slechts één seizoen! In 1993 kon Vilt onder leiding van (de) Pierre Vermeulen degradatie niet voorkomen. Heel erg jammer want, eerlijk is eerlijk, het had niet hoeven te gebeuren.

In het seizoen 2002/2003 degradeerde het 1e elftal helaas naar de 5e klasse door bij de laatste 2 te eindigen. Echter door de nacompetitie te behalen in het seizoen 2003/2004 onder leiding van Henk Thewissen werd door een overwinning in de laatste wedstrijd tegen Wijlre promotie naar de 4e klasse bewerkstelligd. Een seizoen later volgde een herindeling door de KNVB en vertoevden onze blauwhemden wederom in 5e klasse A. Dit duurde tot het seizoen 2011/2012 waarna degradatie naar de de 6e klasse een feit wasPromotie liet niet lang op zich wachten, in het seizoen 2013/2014 ging SV Vilt terug naar de 5de klasse door middel van de nacompetitie.

Uitgaande van het gezegde “wie jeugd heeft, heeft de toekomst”, werd in 1950 begonnen met jeugdvoetbal. De grote animator hiervan was destijds Wiel Raeven. Hij werd in 1956 hoofdjeugdleider en heeft deze functie –met enkele korte onderbrekingen- tot in 1993 met veel enthousiasme bekleed. In al die jaren zijn er ook diverse hoogtepunten te noemen binnen de jeugdafdelingen. Zo werden eind jaren ’60 het B-elftal kampioen, eind jaren ’70 was de A-selectie te sterk voor de andere teams en werd kampioen terwijl in de beginjaren ’80 wederom een B-elftal kampioen werd. In het jaar 1993 werd Jean Velraads de opvolger van Wiel Raeven als hoofdjeugdleider. In die tijd beschikte SV Vilt over een bloeiende jeugdafdeling. Ook Vilt kreeg in de loop der jaren te maken met het feit, dat de voetbalsport niet meer vanzelfsprekend de belangrijkste vorm van ontspanning is voor de jeugd.

Het aantal seniorenelftallen was in de loop der jaren 80 uitgegroeid tot vier teams, waarna helaas een terugval plaats vond. Momenteel beschikt SV Vilt nog over twee seniorenelftallen en een gecombineerd veteranen elftal met VV Berg. Tevens voetballen onze jeugdleden sinds 2003 in combinatie met de jeugd van VV Berg’28 nadat eerst een samenwerking van een aantal jaren met Sibbe had plaats gevonden.

Met het huidige enthousiasme van zowel bestuur, begeleiders, spelers, toeschouwers en iedereen die SV Vilt een warm hart toedraagt gaan we hopelijk nog enkele mooie voetbaljaren tegemoet. 

 
 
 
Trainers
 
1944 – 1946        Hr. Groenendijk
                            G. van Deursen
1959 – 1961        G. van Melsen
1961 – 1963        G. Otten
1963 – 1965        Hr. Kessels
1965 – 1969        L. Persoon
1969 – 1970        J. Theelen
1970 – 1973        P. Coumans
1973 – 1974        H. Bons
1974 – 1976        J. Engelen
1976 – 1978        A. Van Lierop
1978 – 1980        F. van Melsen
1980 – 1981        G. Theunissen
1981 – 1983        P. Coumans
1983 – 1985        J. Pappers
1985 – 1986        L. Rousschen
1986 – 1988        W. Mares
1988 – 1990        J. Simonis
1990 – 1992        W. Mares
1992 – 1993        P. Vermeulen
1993 - 1995         G. Hoenen
1995 – 1997        W. Baltus
1997 – 1999        W. Mares             
1999 – 2001        G. Hoenen           
2001 – 2003        H. Thewissen
2003 – 2007        M. Ubags
2007 – 2009        B. Martens
2009 – 2010        R. Ouwens
2010 – 2012        R. Ruijgh
2012 – 2014        M. Ubags
2014 – heden      J. Laumen